השרקן - מדריך גידול
מאת: לירון טל עודכן ב: 05.05.11
השרקן (קבייה), אשר קיבל את שמו מהשריקה שהוא שורק כאשר הוא מתרגש, הינו מכרסם חביב ופרוותי שקל לגדל ולהחזיק כחיית מחמד בייתית. השרקנים הם מכרסמים צמחוניים קטנים, המכונים גם חזירי ים ומקורם בארצות דרום אמריקה. למרות כינויו "חזיר ים" בשל צורתו, השרקן אינו חובב מים ומעדיף בצורה מוחלטת את היבשה מתחת לרגליו. השרקנים הם חיה מאד רגישה ועשויים להיבהל בקלות מקולות, תנועות או נסיונות תפיסה. הם מגיבים לכך בצורה מאד ביישנית ואינם תוקפניים. לרוב, הבהלה מלווה בשריקות האופייניות להם תוך נסיונות בריחה למקום מסתור. שרקן יעדיף שלא לחיות לבד – אך בגלל הרבייה המהירה והרבה שלהם מומלץ לגדל שניים מאותו מין, שני זכרים או שתי נקבות. אפשר גם לגדל שרקן מאושר לבדו ולא בזוג, זה יוביל לחיזוק הקשר אתכם המגדלים שלו. קיימים סוגי שרקנים שונים – בעלי פרווה חלקה, מסולסלת, ארוכה וכו' והם מופיעים במגוון רחב של צבעים.
מרחב מחייה
ניתן לגדל את השרקן בכמה סוגי כלובים. ככל שהכלוב יהיה גדול יותר, כך נטיב עם השרקן. אך גם כלוב במידות של 60 על 40 ס"מ יספיק. מומלץ לשחרר את השרקנים מהכלוב מעת לעת במקום בטוח בבית ולהעניק להם ליטופים רבים, כדי לאפשר להם להיות בקשר קרוב יותר עם בני האדם המגדלים אותם (במקרה כזה יש לדאוג למרחב מוגן סגור וכן למעבר פתוח חזרה לכלוב לשם עשיית צרכים במקרה הצורך). את כלוב השרקן כדאי לאבזר במעין מחסה דמוי בית קטן, אליו יוכל השרקן לברוח ברגעים שמתחשק לו להתחבא (כמו גם כמקום המלטה לנקבת שרקן הרה). קיימים בשוק מבחר בתים מחומרים שונים כמו פלסטיק, עץ או חרס. את הכלוב יש להניח באזור מוצל ושקט יחסית (רעש חזק מבהיל שרקנים). כמו-כן, יש למקמו במקום שאינו חשוף לנזקי הסביבה - ללא רוח פרצים וללא שמש ישירה. בימים הראשונים לא מומלץ להוציא את השרקן מהכלוב ולתת לו להתרגל לסביבה החדשה.
שרקנים אינם נחשבים לחיות היגייניות במיוחד – הם נוטים ללכלך את הכלוב, את כלי האוכל וכלי המים ולכן יש להקפיד על ניקיון הכלוב והאביזרים שבו. רצוי לנקות את כלוב השרקן פעם בשבוע למען בריאותו ובריאות הסובבים אותו. את תחתית כלוב השרקן מרפדים במצע סופג אשר סופח ריחות לא נעימים שנגרמים מהפרשותיו. קיימים בשוק מספר סוגים של מצעים, כמו הנסורת המסורתית אולם היא פחות מומלצת, שכן יש לה יכולת ספיגה מוגבלת. יותר מומלץ להשתמש בשבבי עץ( חתיכות עץ דחוסות) שהינם בעלי יכולת ספיגה מוגברת. השרקנים יהנו כשהריפוד מתחת לרגליהם יהיה עמוק דיו להתחפר בו ולשמש להם כמסתור בזמני פחד. נייר עיתון אינו מתאים כמצע סופג בשל כמה סיבות - הוא אינו בעל יכולת ספיגה ראויה וחשוב מכך - העופרת שבעיתון רעילה ביותר עבור בעלי חיים ובהם גם עבור חברנו השרקן.
תזונה
תזונה היא מרכיב חשוב ביותר לבריאות השרקן ובתור מכרסם הוא מפעיל לסתות חרוץ וחשוב לספק לו תזונה טובה ואיכותית. האכלת השרקן הנה פשוטה ביותר - יש לתת להם כופתאות יעודיות וזה יספק את צרכיהם. קיימות מספר חברות שמייצרות מזון באיכות וברמות שונות לשרקן. חברת "ויטהקראפט" הגרמנית מייצרת מזון ברמת סופר פרמיום לשרקן והיא המומלצת מכולם. לחברת "פרסטיג" הבלגית שתי רמות של מזון לשרקן, ברמה רגילה וברמת פרימיום. חברות נוספות אך פחות מוכרות הן "מאצו מאצו" הבלגית וחברת "בראונס" האמריקאית שמייצרת מזון סופר פרימיום בטעם פירות במבחר גדלים. ישנה גם אריזה פשוטה של מזון. לא מומלץ לתת לשרקן הרבה ירקות מחשש לשלשולים וקלקולי קיבה. מבין הירקות שכן מותרים לו מומלץ לתת קצת גזר, תפוח ותפוז, המספקים לו ויטמין סי הנחוץ לו באופן קבוע. שרקנים, בשונה מהאדם, אינם יכולים לייצר ויטמין סי בעצמם ולכן צריך לספק להם אותו בצורה זו. חשוב להימנע ממתן גרעינים ובוטנים לשרקן. עוד אסור בשום אופן להאכיל אותו בעגבנייה שאכילתה עלולה לגרום לו לשלשל עד מוות. כן אפשרי לצ´פר את השרקן בחטיפים יעודיים.
ויטמינים וחטיפים
כמו כולנו, גם השרקן שלנו אוהב להתפנק ולקבל צ´ופרים וחטיפים. החטיף הנפוץ והמוכר הוא מקלות הדבש שמגיעים במבחר טעמי פירות וירקות. קיים גם חטיף יוגורט בטעמים שונים. כל החטיפים מכילים תוספת של ויטמינים. יש לשים לב - במידה והבחנתם בשינוי בהתנהגות השרקן או במראה הפרווה שלו (צבע, ברק, נשירה) מומלץ להוסיף לתזונתו ויטמינים. תוספת ויטמינים חשובה במיוחד בזמן ההיריון ולידה של נקבת השרקן.
אבני כרסום לשרקן
כמו לכל המכרסמים, יש צורך תמידי לכרסום מכיוון שהשיניים הקדמיות שלהם בצמיחה מתמדת. כדי למנוע צמיחת יתר של השיניים העשויה לגרום לבעיות בריאותיות, צריך להוסיף לכלוב אבן גיר אותו יכרסם השרקן בהנאה וישייף את השיניים. קיימים בשוק מבחר אבנים בצורות וטעמים שונים. אנו ממליצים לנסות מבחר טעמים עד שתמצאו את המועדף על חיית המחמד שלכם. אבן נוספת שחשובה לשרקן היא אבן מלח שמצמיאה אותו ומעודדת לשתות וכך מאזנת את כמות המלחים בגופו.
כלי שתייה ומזון
כמו אצל רוב היונקים, גם עבור השרקן מים נקיים הינם חלק חשוב ביותר בתזונה. כדי לדאוג שהשרקן לא יעשה את הצרכים שלו בתוך כלי המים וכדי להבטיח את ניקיון המים חשוב להשתמש במבחנת שתייה מיוחדת. אל דאגה, שרקן שקונים בחנות יודע כבר לשתות ממנה. כלי המים צריך לעבור שטיפה יומית ויש לדאוג שכל הזמן יהיו מים בכלי. כלי אוכל כדי שהאוכל של חיית המחמד שלכם לא יתלכלך ויתערבב עם המצע יש צורך בקערה. את המזון מומלץ להניח בקערה מעט מוגבהת מעל פני השטח – זאת, למנוע את לכלוך המזון על ידי השרקנים (יש להם נטיה ללכת על האוכל וללכלכו). קיימים מבחר סוגים של קערות, גם מפלסטיק וגם מנירוסטה. מומלץ להשתמש בצלחת רחבת בסיס, כי היא יציבה יותר ותמנע מהשרקן להפוך את הצלחת. טיפ נוסף הוא לקחת צלחת נירוסטה, כי השרקן חובב הכרסום ייהנה לנגוס בשולי כלי הפלסטיק.
רביה
המוכר בחנות יוכל להראות לכם את ההבדלים בין זכר השרקן לנקבה. השרקן מגיע לבגרות מינית יחסית מהר, בערך בגיל שישה חודשים. תקופת ההיריון אורכת כחודשיים ומספר הצאצאים נע בין 3 ל-5. שרקנים ממליטים בממוצע 3 גורים להמלטה. הגורים נולדים פקוחי עיניים ובעלי שיער ושיניים ומגיעים לעצמאות בגיל ארבעה שבועות. לאחר הלידה רצוי להניח את הכלוב במקום שקט, לא לנקות את אותו, ואם הזכר מפריע אז להוציאו מהכלוב.
בריאות
בדרך כלל שרקנים הינם בעלי חיים בריאים וחסונים. הם אינם באים במגע עם חיות בר ולכן אין חשש שיידבקו במחלות. ניקיון הכלוב והיצמדות להמלצות המפורטות כאן יעזרו לשמור על השרקן במצב בריאות מעולה. במקרים נדירים, כאשר הנכם מבחינים שהשרקן הפסיק לאכול, מנוזל, משתעל, או מתגרד בתדירות חריגה, מומלץ לפנות לווטרינר. כדאי עוד לשים לב אם השרקן הופך לאדיש ושוכב על הצד או באם הוא סובל מנפיחות בגופו. אלו הם סימנים לכך שהחיה חולה ויש לקחת אותה לטיפול במרפאה שמנוסה ברפואת מכרסמים. לשרקנים בעלי שיער ארוך רצוי לחפוף מידי פעם את השיער בשמפו מיוחד למכרסמים ולסרק במברשת. ניתן גם לגזור לו את הציפורניים, אם הן מתארכות יתר על המידה.