טיפול באקווריום חסר איבזור
מאת: לירון טל עודכן ב: 05.05.11
מיותר לציין את גודל ההנאה הכרוכה באחזקת אקווריום, אלא שלעיתים, מסיבות שונות, לא מתאפשר לחובב להקים אקווריום לתפארת. אז, יוכל החובב להסתפק ברכישת אקווריום קטן, שאינו מכיל פילטר או מחמם אוטומטי, ושנפחו אינו עולה בדרך כלל על 30 ליטר. אקווריום כזה יכלול חצץ, צמחים, קישוטים, ושני דגים. דג אידאלי לסוג אקווריום כזה יהיה דג שלייר, המשתייך למשפחת דגי הזהב. דג אחר ש"יסכים" לקבל את התנאים המינימליים שבאקווריום זה, הוא דג קרב סיאמי. למרות שמו המאיים של דג יפיפה זה, דג הקרב הנו שקט ובעל אופי נוח להפליא, מלבד כלפי בני מינו הזכרים. פועל יוצא מכך הוא שאין לגדל שני זכרים באותו אקווריום. מעניין לדעת, שלדג הקרב יש יכולת מופלאה לנשום בדומה לחיות יבשה, ואחת לכמה זמן מוציא דג הקרב את ראשו מחוץ לפני המים ושואף אוויר לנשימה. דגים אחרים מלבד אלה המוזכרים כאן לא יוכלו להתפשר עם התנאים שמאפשר אקווריום ללא פילטר, חימום ותנועת מים זורמים.
מי האקווריום
המים המצויים בברז אינם ראויים לגידול דגים בשל הימצאות כלור פלואור ומתכות כבדות. כימיקלים אלה רעילים לדגים, שורפים את זימיהם, דרכם הם נושמים. על מנת לנטרל את ההשפעות המזיקות של מי הברז, אנו נעזרים במאראכלור מנטרל כלור, אותו יש לטפטף אל תוך האקווריום לפני שמכניסים אליו דגים - טיפה אחת לכל ליטר מים, לערבב, את המים, ולאחר מספר דקות, המים יהיו ראויים לקלוט לתוכם את הדגים.
תזונה
את דג הקרב יש להזין בתולעי דם מיובשות, ואת דגי השלייר יש להזין במזון גרגירי מיוחד לדגי זהב. יש להיזהר מאוד בכמויות ההאכלה. המצב הטבעי של הדג בטבע הנו רעב תמידי. לכן, יש להיזהר ממצב בו אנו משביעים את הדג, דבר שיערער את בריאותו, יזהם את המים, ויגרור חולי ותמותה. כמות ההאכלה המקסימלית הנה גרגר\תולעת אחת לכל דג. יש להאכיל את הדגים בשעות האור, ולא יותר מפעם אחת ביום, חשוב במיוחד להקפיד על כמויות ההאכלה באקווריום זה בשל גודלו הקטן, ובשל כך שאין בו אמצעי מכני (פילטר) השומר על הניקיון ועל רמות חמצן מספיקות. מה קורה אם דג אחד אוכל לשני את האוכל? לא נורא. דג שלא אוכל היום יאכל מחר או מחרתיים.
הרכבת האקווריום
1. יש למלא את האקווריום במים קרים ישירות מהברז. אם בוחרים למלא את האקווריום באמצעות כלי, יש לוודא שהכלי שטוף היטב ושאין בו שמץ של שיירי סבון הרעילים מאוד לדגים. לאחר המילוי יש להוסיף מנטרל כלור במינון המתאים. 2. יש להציף את הדגים ביחד עם השקית, בתוך האקווריום למשך 15 דקות. לאחר מכן, לשפוך אותם עם המים אל תוך האקווריום. 3. יש לדאוג להזין את הדגים פעם אחת ליום. באם אנו נעדרים מהבית עד 48 שעות, ישרדו הדגים בקלות, אך אם מדובר בהיעדרות ארוכה יותר יש לרכוש מזון חופשה מיוחד לפי מספר ימי החופשה. בסיום ההיעדרות, יש להוציא את שיירי מזון החופשה ולבצע החלפה חלקית של המים.
החלפת מים
אחת לשבוע, או אחרי השימוש במזון חופשה, יש לבצע החלפה חלקית של המים. אסור להחליף את כל המים בבת אחת, כיוון שאז יקבלו הדגים מעין "שוק" משום ההחלפה הפתאומית של סביבתם המימית. יש לקחת כלי נקי (ללא שיירי סבון אקונומיקה וכולי), למלאו במי ברז, לטפטף מינון נכון של מנטרל כלור, לערבב ולהמתין 5 דקות. בזמן זה יש לרוקן חצי מכמות המים הישנים שבאקווריום, ומייד אחר כך, למלא את האקווריום במים המטופלים החדשים. שמירה על ההוראות שבכתבה זו יעזרו לכם ליהנות מדגי הנוי שלכם באקווריום הבסיסי שברשותכם, לתקופה של עד 5 שנים ויותר. בהצלחה!